Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésBródy Imre magyar fizikus, kémikus, feltaláló, a modern kriptongázas villanylámpa kifejlesztője

 

 

(Forrás: Wikipedia)

 


1891. december 23.-án született, Gyulán. A családnak több ismert tagja is volt, így Bródy Sándor író és Bródy Ernő országgyűlési képviselő. Középiskolát a szülővárosában, és az aradi gimnáziumban végezte. 1909 és 1913 között Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-természettan szakos hallgatója volt. Középiskolai tanári oklevelet 1915-ben kapott. Az „Egyatomos ideális gázok chemiai constansának elméleti meghatározása” című disszertációja megvédésével 1918. június 13-án bölcsészdoktori oklevelet kapott.


Először egy budapesti általános iskolában tanított, miközben tanársegéd is volt az egyetem fizika tanszékén. 1920-ban Göttingenbe ment, ahol Max Bron tanársegédje lett. Együtt dolgozták ki a kristályok dinamikai elméletét. Két év múlva tért haza. 1923-ban belépett az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. akkor létrejött kutatólaboratóriumába. Itt végezte azokat a kísérleteit, amelynek hatására feltalálta a kriptonlámpát 1930-ban, később pedig a kriptongáz hazai előállításához vezettek.


1944-ben, a németek megszállásakor Bródyt is elhurcolták a családjával együtt. Neki ugyan Bay Zoltán biztosított mentességet, de ő osztozott a családja sorsában és velük együtt tartott.


1944. március 19.-én hunyt el a bajorországi Mühldorf-ban. Földi maradványait halála után Lendvai Ferenc, az Egyesült Izzó főkönyvelője temette el.

 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink