Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A depóniagáz a biogáz azon formája, mely a kommunális hulladéklerakókban keletkezik.
A települések hulladéka jelentős mértékben tartalmaz szerves anyagot, amiben az elhelyezés (deponálás) után elszaporodnak az anaerob baktériumok, melyek élettevékenysége során az általuk lebontott szerves anyagokból gáz keletkezik. Ez a gáz az ún. depóniagáz, mely általában fele-fele arányban tartalmaz széndioxidot és metánt, de a viszonyok elmozdulhatnak valamely gáz javára a hulladék összetételétől függően. A megfelelő módon tervezett, illetve a megfelelő eszközökkel utólag felszerelt hulladéklerakó telepeken villamos és hőenergiát állíthatunk elő a depóniagáz hasznosításával.
 
A depóniagáz kinyerése:
A depóniagázt kétféle módszerrel nyerik ki a lerakókban: 
  • a természetes gáznyomáson alapuló [passzív gázkút]? elvén, mely nagy mennyiségű gáztermelés mellett költséghatékonyabb 
  • és az [aktív gázkút]? elvén, melyben kompresszor által működtetett légmozgás szállítja a gázt a megfelelő helyeken elhelyezett szívócsövekbe (kutakba).
Műszakilag mindkét módszert többféleképpen lehet megvalósítani, így hulladéklerakónként egyénileg tervezve és kivitelezve lehet a kutakat összeállítani, illetve akár a mellé telepített felhasználási területet technikailag felszerelni.  
 
A depóniagáz felhasználása:
A gáz hasznosítása alapvetően két energetikai felhasználást tesz lehetővé:
  • megfelelő kazánokban eltüzelve [hőenergia]? nyerhető ki, bár a depóniagáz fűtőértéke viszonylag alacsony
  • kapcsolt energia- és hőtermelésre alkalmazható gázmotoros energiatermelő egység használatával
Mindkét felhasználási forma igényli a depóniagáz égetés előtti tisztítását (kéntelenítés), hogy a felhasználás során a károsanyag-kibocsátás megfeleljen a környezetvédelmi szabályoknak.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink