Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA biogáz olyan gázelegy, amely szerves anyagok mikrobák által történő lebontása során jön létre, anaerob körülmények között.

Tartalma körülbelül:

  •     45-70 % metán,
  •     30-55 % szén-dioxid,
  •     nitrogén,
  •     hidrogén,
  •     kénhidrogén,
  •     ammónia,
  •     egyéb maradványgázok (pl. metil-merkaptán, sziloxán).


Keletkezése:

Nagy molekulájú szerves anyagok (cellulóz, zsírok, szénhidrátok, fehérjék) enzimek segítségével leépülnek, melynek következtében kis molekulájú vegyületek (víz, zsírsavak, aminosavak, egyszerű cukrok) keletkeznek a szubsztrátumban. Ezt követően savképző baktériumok szerves savakká (szén-dioxiddá, kénhidrogénné, ammóniává) alakítják a képződött anyagokat. A metánbaktériumok metánt, szén-dioxidot és vizet állítanak elő. Az így képződött biogáz körülbelül 60-65% metánt, 30% szén-dioxidot, illetve néhány százalék egyéb gázt tartalmaz.

Felhasználása:

A megtisztított biogáz többféle módon is alkalmazható. 1 m3 biogáz energiatartalma 0,6 l fűtőolajéval vagy 0,6 m3 földgázéval egyenlő. Mivel magas az energiatartalma (körülbelül 50-60 % metán), energiatermelésre lehet hasznosítani.
 

  • Kapcsolat villamos- és hőenergia-termelés: a gázmotor nagyságától függően képes a biogáz energiatartalmának 25-42%-át villamos energiává alakítani.
  • Melegvíz előállítása: a legegyszerűbb és legolcsóbb, ezért a fejlődő országokban az egyik legelterjedtebb hasznosítási mód. A biogázzal működő kazánok felszerelhetők olyan égőfejekkel, amelyek egyéb folyékony vagy légnemű energiahordozók elégetésére is alkalmasak.
  • Biometán előállítása: léteznek olyan technológiák, amelyekkel a biogázat – különböző gázok leválasztásával – át lehet alakítani úgy, hogy a földgáz minőségével megegyező, ún. biometánt kapjunk. Amennyiben ez megfelel a minőségi paramétereknek, betáplálható a hálózatba.   


Európában Németország és Nagy-Britannia a legnagyobb biogáztermelő országok közé tartozik. Az Unió többi tagországában lényegesen kevesebb biogázt hasznosítanak.


Forrás: Wikipedia

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink