Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az univerzum keletkezésének napjaink legelfogadottabb [kozmológia]?i elmélete az [ősrobbanás]?
Ezen elmélet szerint minden [sugárzás]? és anyag egy sűrű elegyben keveredett, majd egy robbanás hatására az anyag (főként [hidrogén]? és hélium) nagy sebességgel kilökődött a most ismert űrbe. A kilökődés utáni lassulás alatt örvények keletkeztek, melyek gravitációs hatást gyakorolva begyűjtötték a szétszórt részecskéket, így sűrűbb anyagkoncentrációk, ún. felhők keletkezhettek. Az anyagkoncentrációk mozgása kialakította a saját gravitációs hatásukat, mely tovább sűrítette a koncentrációt, és a környező térben elhelyezkedő további részecskéket és felhőket vonzott, majd sűrített magához. A felhők belsejében ugyanez mehetett végbe kisebb gravitációs hatásokkal, mindaddig, míg az anyagsűrűség el nem érte azt a szintet és hőmérsékletet, hogy beinduljon a [nukleoszintézis]?, azaz hidrogénből [nukleáris fúzió]? útján hélium keletkezzen. A nukleoszintézis által felszabadult energia a gravitációs erőt kiegyenlítve lehetővé tette, hogy a felhőkből összefüggő „test” alakuljon ki.  A kisebb gravitációs örvények [csillag]?gá vagy csillaghalmazokká, a nagyobb tömegű felhők pedig [galaxis]?sá vagy galaxishalmazokká váltak. 
Az űrben található részecskék bármilyen kötött formában égitesteket alkotnak. Elnevezéseik a fizikai vagy kémiai összefüggéseik szerint csoportosítva különböző, pl. a saját fénnyel rendelkező, fúziós folyamattal energiát termelő égitestet csillagnak, a méretében kisebb, saját fénnyel nem rendelkező égitestet [bolygó]?nak, az ember által készített, űrbe juttatott eszközöket pedig mesterséges égitestnek nevezik. 
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink