Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésAz energia szó görög eredetű, az ógörögben „inteni tettet”, vagy „bűvös cselekedetet” jelentett, majd később Arisztotelész „ténykedés, művelet” értelemben használta, Diodórosz Szikulosz pedig egy „gép erejeként”.
Általános értelemben a változtatásra való képességet, a fizikában a munkavégző-képességet jelenti. Egy bizonyos állapotú fizikai rendszer energiája azzal a munkamennyiséggel adható meg, amellyel valamilyen kezdeti állapotból ebbe az állapotba hozható. A kezdeti állapotot referencia állapotnak vagy referenciaszintnek hívjuk.
Alapvető energiaformák a helyzeti energia, a mozgási energia. A négy alapvető kölcsönhatás pedig a gravitációs, az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatás.


 


Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink