Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az elektromágnes olyan tekercs, amely a rajta áthaladó elektromos áram hatására mágneses teret állít elő. Ha megszűnik az elektromos áram, elveszíti a mágneses tulajdonságait.


1820-ban fedezte fel egy dán fizikus, Hans Christian Oersted. Rájött arra, hogy a vezetőben folyó elektromos áram kiteríti a mágnestűt. Ezt követően André Marie Ampére azt fedezte fel, hogy a mágnesrúd és az áramjárta vezeték, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.


Elektromágnessel majdnem minden elektromos gépben találkozunk. Néhány közismert példa: távíró, elektromos csengő, áramszaggató, elektromágneses áramkioldó, telefon, távkapcsoló, teheremelő mágnes, automatabiztosító, elektromos mérőműszer, mikrofon, hangszóró, villanymotor, autókürt, mágneses ajtózár stb.
 


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink