Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésAndré Marie Ampére francia fizikus és matematikus.

 

 

 (Forrás: Wikipédia)

 

 

1775. január 20-án született Lyonban, jómódú család gyermekeként. Élénk eszű, érdeklődő gyermekként már 13 évesen a Nagy Francia Enciklopédiát olvasta. Elolvasta mind a húsz kötetét, és ez keltette fel érdeklődését a természettudományok és a matematika iránt.
Ifjúként érte a francia forradalom, s bénítólag hatott rá édesapja kivégzése, akire ráfogták, hogy arisztokrata. A letargikus állapotból Rousseau és Horatius művei jelentették a kiutat.

 

1801-től fizikát tanított Bourg-en-Bresse városban, majd 1805-től a párizsi École Polytechnique-ben, majd 1809-től professzorként oktatott tovább. Ampére a munkásságával tulajdonképp egy új tudományágat teremtett: az elektrodinamikát. 1820-ban fedezte fel, hogy az [egyirányú áram]?ok vonzzák, az ellenkező irányúak pedig taszítják egymást.

 

Később kimutatta a [nem párhuzamos áramok]? kölcsönhatását is. E jelenségekre vonatkozó szellemes kísérletei alapján levezette az elektrodinamika egyik alaptörvényét, amely szerint az elemi áramok vonzása vagy taszítása egyenesen arányos az áramelemeken átfolyó áramok erősségével, és fordítottan arányos a köztük levő távolság négyzetével, valamint függ a két áramelem által bezárt szögtől. Az elektromos áram és az általa keltett mágneses tér erőssége között fennálló összefüggés az ún. Ampére-féle gerjesztési törvény.

 

Ampére nevéhez fűződik az elektromágnes, az elektromos távíró és a galvanométer föltalálása is, és az elsők között volt, akik megkülönböztették az atomokat és a molekulákat.

 

Utolsó éveiben egészsége megromlott. 1836. június 10-én tüdőbajának gyógyítására Marseille-be utazott, eközben érte a halál. Fejfáján ez áll: „Amilyen nagy, éppolyan jó és egyszerű volt.”


A szócikkhez társított címkék:
Ez egy új címke , feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink