Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Molekula


Az erős, kémiai kötésekkel összekapcsolódott atomokból álló atomcsoportot molekulának nevezzük. Az úgynevezett elsődleges kötések: ionos kötés, kovalens kötés, fémes kötés. Töltésük nincs, ha mégis rendelkeznek töltéssel, akkor azokat összetett ionnak nevezzük.
A molekulák halmaza a molekularács. A molekula a vegyületek jellemzően legkisebb része, általában több atomból áll, de léteznek egyatomos molekulák is.


Méretük eltérő lehet, mivel egyetlen atom is alkothat molekulát, de vannak több tízezer atomból álló óriásmolekulák is. Ezek elektronmikroszkóppal 100 000-szeres nagyítással már jól láthatóak, kristályaikban szabályos elrendeződésük is világosan felismerhető.
Kémiai szempontból az elemek molekuláinak jellemzői közé tartozik, hogy egy vagy több azonos atomból állnak, a vegyületek molekulái azonban két vagy több, de legalább kétféle atomból.


Körülbelül a 100 atomból álló molekulákat makromolekuláknak nevezik.
 


A szócikkhez társított címkék:
atom , makromolekula , molekula
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink