Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A kémiai elemek legkisebb olyan mennyisége, amely kémiai módszerekkel tovább már nem osztható, de még megőrzi az elem kémiai tulajdonságát. Ilyen értelemben az atomok a molekulak és az anyag alapvető összetevői. Minden atom tartalmaz egy pozitív töltésű atommagot és az azt körülvevő elektronokat, amelyek száma megegyezik az atommagban lévő protonokéval. 

 

Szerkezete:
 
100 pm (10-10 m) nagyságrendű az atom átmérője, a térfogatának nagy része üres. A középpontjában található egy nagyon kisméretű atommag, aminek tipikus átmérője 10 fm (10-14 m). Az atommag hordozza az atom tömegének szinte teljes egészét. Mivel az atom csak [protonok]?ból és neutronokból áll, emiatt az atommag töltése pozitív. A teljes atom töltése azonban semleges, mivel a protonok töltését alapesetben azonos számú elektron egyensúlyozza ki. Az atom üresen maradó térfogatának nagy részét elektronok töltik ki, amelyek bizonyos gömbfelületek, úgynevezett héjak mentén haladnak, és együttesen alkotják az elektronfelhőt.
Az atomokat általában rendszámuk alapján osztályozzuk. Az azonos rendszámú atomok kémiai tulajdonságai, illetve fizikai tulajdonságainak nagy része ugyanaz. A már felfedezett atomokat a periódusos rendszer sorolja fel. A legegyszerűbb atom a hidrogén atom, amelynek rendszáma 1, és amit 1 proton alkot 1 elektronnal.  
 


A szócikkhez társított címkék:
atom , elem , mennyiség
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink