Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A galvanométer egy olyan műszer, amely kis erősségű elektromos áram mérésére alkalmas. Legfontosabb feladata a hídkapcsolásokban a nulla állapot kijelzése, kivitele emiatt középnullás. A kialakításától függően lehet lengőtekercses, lengőmágneses, feszítettszálas, csúcsos, vagy lengőszálas, fém, üveg vagy fénymutatós. 

 

A lengőtekercses galvanométer egy mágneses mezőben felfüggesztett vezeték tekercsekből áll, amelyhez mutató, vagy tükör csatlakozik. A tekercs elfordul, ha áram folyik benne. Az áramerősséget a tükör által visszavert fénysugár vagy a mutató elfordulásának szöge mutatja. 
 
Léteznek még ballisztikus galvanométerek, és lengőmágneses műszerek is.  
 


A szócikkhez társított címkék:
áram , galvanométer , mérés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia