Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésEgy olyan műszer, ami elektromos feszültség, illetve elektromos töltés kimutatására szolgál. Két vékony fémfóliát erősítenek egy szigetelő rúdra. Ha a rúd elektromosan töltött lesz, akkor a fóliák azonos töltöttségi állapotuk miatt szétnyílnak, tehát taszítják egymást. Az egész szerkezetet egy légmozgástól védett térbe kell helyezni, ahol burkolattal kell ellátni.
A legegyszerűbb változata egy szigetelő talapzaton elhelyezett két vékony fémlemezből áll. A lemezek feltöltött állapotban taszítják egymást, valamint az általuk bezárt szög hozzávetőleg arányos a töltés nagyságával. A elektroszkóp indirekt módon az ionizáló sugárzás mérésére használható, mivel a lemezek összecsukódásának sebessége jelzi, hogy a sugárzás milyen mértékben tette vezetővé a levegőt.
Az első elektroszkópot 1600-ban, William Gilbert, az első aranyfóliásat pedig 1786-ban Bennet készítette.
 


A szócikkhez társított címkék:
elektromos töltés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink