Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Hollandiában rengeteg a szélerőmű, de az új fejlesztésük valami egészen különleges.

 

Forrás: Mérnökbázis.hu

 

A hollandok úgy gondolták, hogy érdemesebb nagyobb teljesítményt elérni a megannyi erőmű mellett, és megalkották az Energialabdát, aminek kinézete leginkább egy habverőére hajaz. Technológiája a Venturi-effektuson alapszik, aminek lényege, hogy az összeszűkült tér hatására alacsony nyomás alakul ki, ami felgyorsítja a szél - vagy vízáramot.

40%-kal hatékonyabb így a hagyományos három lapátos szélturbinánál és rendkívül halk. Gyenge szél esetén is jól működik.

Az egy méteres Energialabda évi 500 kilowattóra energiát termel.
Műalkotás-szerű kinézete miatt is nagy rá a kereslet, de leginkább persze a hatása miatt keresik. Az ára 3500-7000 dollár között mozog szerelési költség nélkül, ami 500 000 - 1 000 000 Ft-ot tesz ki.

 


A szócikkhez társított címkék:
energialabda , szélerőmű
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink