Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Energianövények felhasználása

 

Energetikai hasznosításra a legtöbb növény alkalmas, mint biomassza, amiből [tüzelőanyagot]? lehet készíteni. Léteznek olyan növények, melyeket kifejezetten [energetikai]? céllal termesztenek (pl. repce). A fafajok közül sokat használnak fel energiatermelés céljával. 
Mielőtt még az ipar és a népesség ekkorára nőtt volna a Földön, azelőtt a természet még képes volt egyensúlyban tartani az energiaigényt a környezettel. Az ipari forradalom és a népességrobbanás következtében a[fosszilis energiaforrások]? fogyni és drágulni kezdtek, felhasználási igényük viszont egyre csak nőtt, és nő még ma is.
Ilyen körülmények mellett a vegetáció új értelmezést nyert és most már potenciális energiaforrásként tekintünk rá. A biomasszában óriási potenciál van, hiszen a Föld egyik olyan energiahordozóját képes adni, amely a [napenergiát]? „raktározva”, jól hasznosítható módon képes az emberiség rendelkezésére bocsátani. Az ilyen céllal termesztett növények általában gyorsan növekszenek, könnyen betakaríthatóak és jók a tüzeléstechnikai tulajdonságaik. Hagyományos mezőgazdasági eszközökkel művelhetők és arathatók.
Felhasználhatjuk közvetlenül, vagy feldolgozott formában, pl. aprítva, préselve, bálázva, pellettként, folyékony állagú motorolajként, stb. A bioetanolhoz magas cukortartalommal rendelkező, olajos növényre van szükség, amely helyettesíteni tudja a benzint. Erre tökéletes a repce. Gáz halmazállapotában is használják a növényi hulladékot, áramtermelésre, vagy fűtésre.
Az energianövények iránti igény exponenciálisan nő, hiszen az [energiafelhasználás környezeti hatásai]? miatt egyre többen az alternatív megoldásokat választják.
 
 


A szócikkhez társított címkék:
energianövény
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink