Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A saját és a következő generációk érdekében, sürgősen cselekednünk kell. Nem másért, mint az életben maradásért. A Föld felmelegedése és a folyamatosan fogyó fosszilis energiahordozók gyors felélése egyre fenyegetőbb.

Kiemelten leginkább az épületek energiafelhasználásával kell foglalkozni, mivel az EU-ban ez teszi ki az összes energiafogyasztás 40%-át. Szükséges, hogy tudatosan döntsünk egy épület megvásárlásáról a fogyasztásához mérten, vagy lépéseket tegyünk a csökkentése érdekében.

A több millió évek alatt felhalmozódott fosszilis energiahordozókat az emberiség pár száz év alatt feléli, az energiafelhasználás rohamos. Minél kevesebb marad ezekből a magmaradt készletekből, annál nagyobb értéke lesz, annál drágábban jutunk majd hozzá, ezért az EU erre irányelvet dolgozott ki az épületek energiafelhasználásáról.

A leglényegesebb elv az újonnan épültekre kötelező a tanúsítás, ez szerény követése az EU-irányelveknek.

Általában, ha lakást, épületet veszünk, csak néhány alapinformációiról tudunk, például a címet és az alapterületet. Ez csak egy kiindulási alap, amit egyedien, igényhez mérten továbbtervezünk és valósíttatunk meg. Ha az építőiparhoz nem igazán értünk (ami talán a leggyakoribb eset), nem tehetünk mást, mint bízunk a szakemberek hozzáértésében, de mit sem tudunk a felhasznált anyagokról és a műszaki adatokról.

Mindezek fényében jogosan kérhetjük, hogy néhány nem ismert adatot megtudjunk, főleg, ha a saját otthonunkról van szó. Napjainkban, amikor egyre feljebb szökik az energia ára, legfontosabb, hogy mennyit „fogyaszt” az általunk megvásárolt épület, hiszen ez az energiafogyasztás a mi pénztárcánkat terheli, és nem is kicsit.

Minden vevőnek jogában áll megrendelnie egy tanúsítványt az eladótól – független tanúsítótól –, és a számára megfelelő paraméterek esetében megvásárolni. Egy gyakorlott szakember hamar meg tudja mondani, hogy megfelel-e az épület az eladó által nyújtott tanúsítványnak. Egy, a valósághoz hű maradó tanúsításért érdemes nagyobb pénzeket kiadni, ha mégis úgy érezzük, hogy nem stimmel valamelyik része, akkor érdemes készíttetni egy másikat.

Mindenkinek saját döntése, hogy mennyire érzi fontosnak az [épületek energetikai tanúsítványát]?, de 2012-től kötelező a tanúsítvány kiállítása, kivéve, ha használt lakóépületről vagy lakásról van szó.

 


A szócikkhez társított címkék:
energetikai tanusítvány , épület
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink