Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésOlyan üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség alá kerülő fém részek érintéséből származó balesetek elkerülése.


Szabványok

  • MSZ 172: ez az érintésvédelmi szabályzat, ami az 1000 V-nál nem kisebb feszültségű, erősáramú berendezésekre vonatkozik.
  • MSZ 1600: ez a létesítési biztonság szabályzat, ami az 1000 V-nál kisebb feszültségű, erősáramú berendezésekre vonatkozik. Magában foglalja a létesítésének a módját, lehetőségeit stb.

Védettségi fokokkal sorolják be a berendezéseket (IP). Két szám helyezkedik el az IP után, az első szám a mechanikai védettséget jelzi (1-től 6-ig), a második szám pedig a víz elleni védettséget határozza meg (0-tól 8-ig).


Az érintésvédelmi osztályok szerint megkülönböztetünk egymástól száraz, poros, nedves, maró párás, meleg és szabadtéri osztályokat.
 

Berendezés-védelmi osztályok feladatai

  • 0. érintésvédelmi osztály: üzemi szigetelésen kívül másmilyen érintésvédelem nincs.
  • I. érintésvédelmi osztály: az üzemi szigetelésen kívül járulékos védelem is van, védővezetékekkel van megoldva, ez a nullázás, vagyis védőföldelés.
  • II. érintésvédelmi osztály: kétszeresen van leszigetelve, tilos földelni. Jelölhető két egymásba lévő négyzettel.
  • III. érintésvédelmi osztály: csak és kizárólag törpefeszültség van benne.

Érintésvédelmet meg lehet valósítani védő vezetékkel vagy akár a nélkül is:


- védővezetés: olyan érintésvédelmi mód, melynek működéséhez a villamos vezető szerkezet testét összekötjük a hálózat érintésvédelmével, ilyen a nullázás, vagy a védőföldelés.
- védővezeték nélküli érintésvédelmi módok:
- elkerítés: az elkerítés a távolságot biztosítja a munkagéptől. Ez esetben a gép önműködő.
- burkolás: a gépet leszigeteljük. Ez esetben a munkagép nem önműködő.
- kettős szigetelés.
- védő elválasztás: vagy a gép, vagy a kezelője teljesen szigetelt.
- törpe feszültség: váltakozó áram esetén 0-tól 50 V-ig, egyenáram esetén 0-tól 100 V-ig.


 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink