Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Föld belső szerkezete a jelenlegi ismereteink szerint gömbhéjas felépítésű. Három nagy egységet különböztetünk meg, melyek további rétegekre különülnek el, ezek a [földkéreg]?, a földköpeny és a [földmag]?.

 

A földköpeny a földkéreg és a [külső földmag]? között elhelyezkedő kb. 2900 km széles közbülső réteg, melyet a földkéreg felől a Mohorovičić diszkontinuitás (röviden Moho), a földmag felől a Gutenberg-Wiechert felület határolja. A két határréteg között a földköpeny részei:

·         Külső köpeny, mely a földkéreg alatti 7-35 km mélységtől megközelítőleg 1000 km mélységig terjed. Magába foglalja a [litoszféra]? kb. 100-150 km vastagságú alsó (a Moho alatti), még szilárd részét, és az [asztenoszféra]? teljesen képlékeny 260-310 km rétegvastagságú egészét. 400-410 km mélységtől egy átmeneti övről beszélhetünk, melynek tulajdonságairól kevés információnk van. Kb. 700 km mélységben kezdődik a mezoszféra, és kb. 1000 km mélységben húzódik az ún. Repetti-felület, mely szeizmológiai mérésekkel határozottan kimutatható, és elválasztó felületként kezelik a külső és belső köpeny között.

·         Belső köpeny, mely a Repetti felület kb. 1000 km-es mélységétől kb. 2900 km-es mélységig, a Gutenberg-Wiechert felületig terjed. Magába foglalja a mezoszféra 1000 km alatti kb. 800 km vastagságú részét, és az ún. "D-réteg" kb. 200 km vastagságú egészét, mely a földköpeny legalsó rétege.

 

A földköpeny a Föld térfogatának 84%-át, tömegének 68%-át alkotja. Fő összetevő elemei oxigén, szilícium, alumínium, vas, kalcium, nátrium, kálium, és ezek molekulái, ásványai. Hőmérséklete és nyomása a mélység arányában változik: a földkéreg határánál 500 és 900 °C közötti, míg a földmaggal határos alsó részeken hozzávetőleg 4000 °C feletti hőmérséklet uralkodik.


Földköpeny


A szócikkhez társított címkék:
asztenoszféra , belső mag , földköpeny , külső mag , litoszféra
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink