Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A napjainkban egyre emelkedő gázárak sok embert késztet energia-megtakarítási lépésekre. Erre alkalmas a régi nyílászárók és radiátorok cseréje, de nagyon fontos az egész épület fűtési rendszerét is felülvizsgálni, hogy gazdaságos fűtéssel pénztárcánkat is jobban kíméljük.
Az épületfűtési rendszer korszerűsítése a felhasználók, a társasházak, a tulajdonosi közösségek feladata. Ma már rengeteg pályázat van, ami lehetőséget és ösztönzést ad arra, hogy a fűtés korszerűsítése gyors folyamat legyen. Elvárás az energiával való takarékosság, és az energiaköltések csökkentése. Ehhez kell megteremteni az épületben, lakásokban a műszaki feltételeket, a felhasználó berendezéseket korszerűsíteni kell.
A felhasználói berendezések, így a felhasználói vezetékhálózat, a hőleadó készülékek (radiátorok), a felhasználó által felszerelt fűtési és használati melegvíz-mérők, költségmegosztók és a fűtési légtelenítők a felhasználó tulajdonában vannak.

A korszerűsítéstől elvárt eredmény:

  • fontos, hogy a felhasználó tudja szabályozni a hőfelhasználását, tehát a fűtőtestek hőleadása szabályozható kell, hogy legyen.
  • a fűtési célú hőenergia felhasználás  lakásokra, helyiségekre jutó mennyisége már nem csak  légtérfogat arányában kerül felosztásra. A felhasználók, díjfizetők egyéni érdekeltségét a felhasználás arányos fűtési hőenergia költségelszámolást a radiátorokra szerelt fűtési költségmegosztó készülékek teszik lehetővé.
  • a fűtési rendszer teljes, lakásonként vízszintes kapcsolású átalakítása esetén a lakás fűtési hőfelhasználásának mérése hitelesített hőmennyiségmérővel valósulhat meg és nincs szükség költségmegosztó készülékekre.


Egy lakásban néhány órán belül egyszerűen, gyorsan kivitelezhető a korszerűsítés, de fontos, hogy az egész épületben meg kell valósítani. A korszerűsítések előtt ajánlatos kikérni a szolgáltató szakmai véleményét, mert így biztosítható az épületek zavartalan hőellátása.
Egy lakásban a fűtési rendszer típusától, a lakás nagyságától függően több felszálló vezeték van, változó a szintek (emeletek) száma, ezért az összehasonlítások elvi egyszerűsítések, melyek alapján az épületek fűtési rendszere beazonosítható.
Az épületfűtési rendszerek korszerűsítés előtt a létesítésük idején az 1970/1980-as évekre jellemző színvonalnak felelnek meg. Jellemzően három fajta műszaki megoldást képviselnek, amelyek egyszerű módon szabályozhatóvá tehetők.
A fűtési rendszerek típusai: kétcsöves, egycsöves átkötőszakaszos és egycsöves átfolyós.


A szócikkhez társított címkék:
fűtés , fűtéskorszerűsítés , gazdaságos fűtés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink