Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az energiaátalakulások nem mehetnek végbe veszteség nélkül. Minden energiaátalakulás energiaveszteséggel jár. A hatásfok az adott átalakulás hatékonyságát fejezi ki. A hatásfok megmutatja, hogy a befektetett energia hány százaléka volt számunkra hasznos. Ezt minden energiaátalakítási folyamatnál meg lehet határozni. A hatásfok egyenlő a hasznos energia osztva a befektetett energia mennyiségével:


η = Eh/Eb
 

Ahol:
η – a hatásfok,
Eh – a hasznos energia
Eb – a befektetett (összes) energia
A befektetett energia és a hasznos energia különbsége a veszteség (amely hőként, hangként vagy egyéb formában a környezetbe távozik):


V = Eb - Eh
 

Az energiamegmaradás törvénye alapján a hatásfok 1-nél, vagy százalékban kifejezve 100%-nál nagyobb nem lehet. Gyakorlatilag a hatásfok mindig kisebb 100%-nál. A javítása a veszteség csökkentésével vagy egy részének hasznosításával történik.
 

Az autók például átlagosan az üzemanyagban lévő energia egynegyed részét, azaz 25%-át fordítják mozgásra. Vagyis 25%-os hatásfokkal működnek. Ha az energia nem vész el, csak átalakul, akkor hova tűnik a betáplált energia 75%-a? A többi hő- és hangenergia formájában elvész. Az autó üzemeltetéséhez szükséges, égéssel előállított hőenergia mozgási energiává alakul. Az energiaveszteség átlagosan 75%.
 

Amikor vizet forralsz a gáztűzhely lángja nemcsak a vízzel telt edényt melegíti, hanem a környezetét is. Így a láng hőenergiája nem fordítódik 100%-osan a vízforralásra, hanem van veszteség is. Ha a hőenergia 60%-a a vizet melegíti 40%-a pedig a környezetet, a hatásfok 60%-os.
 


A szócikkhez társított címkék:
jelölések , mértékegység
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink