Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA fizikában ez a legáltalánosabb törvény, amelyet a természet minden jelenségére alkalmazni lehet, mivel mindenhol energiaátalakulások történnek. Energiát nem lehet teremteni vagy megsemmisíteni, az egyszerűen van. Azért ez az egyik legfontosabb megmaradási törvény, mivel a társadalomnak szüksége van az energiára, hogy a civilizáció által kívánt építkezéseket, áruszállítást stb. véghezvigye. Az energiamegmaradás törvénye kizárja az elsőfajú örökmozgó létezését, azaz olyan szerkezetét, amely kisebb energia befektetéssel több energiát termel.
Az energiamegmaradás azt állítja, hogy egy zárt rendszer teljes energiája állandó marad. Máshogy kifejezve tehát, az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy lerombolni. A modern fizikában minden energia tömeget is kifejez, és minden tömeg az energia egyik formája.


Az törvény az időeltolási szimmetria következménye, azzal kapcsolatos, hogy a fizikai törvények változatlanok maradnak az idő múlásával. A termodinamika első főtétele, vagy törvénye az energiamegmaradás megállapítása a termodinamikai rendszerekre.


A szócikkhez társított címkék:
energiamegmaradás , időeltolási szimmetria , örökmozgó , termodinamika
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink