Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyári hónapokban egyre többen használják a klímaberendezéseket a nagy forróságok ellen. Az időjárás hazánkban nagyon szélsőségessé vált: télen nagy a fagy, nyáron pedig elviselhetetlen a hőség.
Ezek a légkondícionáló berendezések lehetnek akármilyen modernek vagy energiatakarékosak, ennek ellenére is nagyon magas áramszámlához vezethet a használatuk.


Télen a fűtésnél tudunk tudatosan takarékoskodni, nyáron pedig fény- és hővédő ablakfóliákkal csökkenthetünk az áramszámlán. Ez utóbbiak a fény akár 97%-át átengedve csökkenthetik a kintről bejövő hőhatást. A külső 94%-a az ablakon keresztül jut be, ezt a falak visszaverik, így megváltozik az épületben lévő hőmérsékletet.
A hőszigetelő ablakfóliák arra specializálódnak, hogy nyáron a hideget, télen pedig a meleget az épületen belül tartsa. Legfontosabb funkciói az energiamegtakarítás, az esztétika és az ergonómia.


Munkahelyeknél gyakori, hogy zavaró az ablakon beáramló fényáradat. A monitorok ezáltal visszatükröződnek, ez pedig gátolja a hatékony munkát. Ez a fénymennyiség szabályozható az ablakfóliákkal, akár 83%-ban is megszűrhető, mindemellett a természetes megvilágítás is biztosítható.

 

Napjainkban egyre inkább a nagyobb ablakokat részesítjük előnyben, ha építkezünk vagy felújítunk,  de ezeknek a nagy üvegfelületű szerkezeteknek  hőterhelése  az erősen napos időszakokban nagy mértékű. Ezekkel a fóliákkal jelentősen csökkenthetőek a klimatizációs költségek, mivel a megszűrt hőbejutással a légkondícionáló berendezések kisebb igénybevételére van csak szükség.
 


A szócikkhez társított címkék:
energiagazdálkodás , hőérzet , szigetelés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink