Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Nagyon fontos a megfelelő hőszigetelő rendszer alkalmazása ahhoz, hogy az épületek belső tereinek kellemes hőmérséklete legyen, javítsa a hőérzetet, csökkenjenek a fűtési költségek, és növekedjen a hasznosítható energia.

 

Az időjárás és az évszakok váltakozása, valamint a folyamatos hőingadozás miatt keletkező térfogatváltozás, és a szerkezeti mozgás hatására a falszerkezetek, homlokzatok, tetőrendszerek és lábazatok elfáradnak. Ezáltal hajszálrepedések, szivárgások, illetve penészesedés jelentkezhet. Egyenlőtlenné válhat a falak hőtárolási képessége is, ezáltal pedig emelkednek a fűtési költségek, ezzel párhuzamosan pedig a hasznosítható hőenergia jelentős része veszik kárba.

 

Ezek a problémák a megfelelő hőszigetelés esetén újépítésű házaknál elkerülhetők, régi épületek felújításánál pedig javíthatók. Csökken a fűtésre és a hűtésre szánt magas energiafelhasználás a megfelelő hőszigetelés következtében, azonban csökken még a füstgáz és egyéb károsanyag-kibocsátás mértéke is, így pedig nem csak költségeket lehet megtakarítani, hanem a környezetet is kevésbé károsítjuk.

 

Hőszigetelő rendszerek rögzítése

 

A rögzítési mód kiválasztásakor fontos szempont, hogy milyen építőanyagra rögzítünk, mekkora, és milyen irányú a terhelés, és hogy milyen egyéb elvárások vannak a szükséges rögzítő elemmel kapcsolatban. Elsősorban szigetelőanyag, erősítőszövet és a megfelelő típusú és összetételű ragasztó szükséges a hőszigetelő rendszerhez.

 

Dübelezés

 

Az épület előtt, illetve az épületek között elhaladó erős szél megváltoztatja a környezet pillanatnyi légnyomását, és emiatt adott esetben folyamatos, erős szívóhatást gyakorol, amelynek következtében a nem megfelelően rögzített hőszigetelési rendszer részben, vagy teljesen leválhat az adott épületrész homlokzatáról.

 

A megszokott kötési mód: a ragasztás. Új építésű épületek esetében, ha a fal még vakolatlan, akkor elég a hőszigetelő rendszert csak ragasztani. Ha a hőszigetelő rendszer rögzítése a régi, vakolt alapfelületre történik, akkor a ragasztás mellet szükséges még a dübelezés is. A dübel a hőszigetelő rendszer alkalmazására szolgáló eszköz. Elsősorban a szél szívóhatása és a folyamatos légmozgás okozta vibráció miatt szükséges a hőszigetelő rendszerek dübelezése. A hőszigetelés vastagságának növelésével jelentős költségek takaríthatók meg.

 

A szigetelőrendszert, valamint a rendszert alkotó elemeket rögzítő dübelek csökkentik a szigetelés hatékonyságát. Ha a fúgákba, vagy kisebb szerkezeti üregekbe történik a fúrás, valamint a dübelek elhelyezése, úgy annak a rögzítési képessége is nagymértékben csökken. A kivitelezési tapasztalatok alapján körülbelül minden ötödik dübel ilyen.


A szócikkhez társított címkék:
dübelezés , hőszigetelés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink