Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hullámenergia a megújuló energiaforrások típusába tartozik. A Föld felszínének több mint háromnegyed részét víz borítja (folyók, tavak, tengerek, óceánok). A felszálló meleg levegő helyébe áramló hűvösebb légtömegek mozgásba hozzák ezeket a víztömegeket: így keletkeznek a hullámok. 

 

Több különböző módszer is létezik a hullámenergia hasznosítására. A hullámenergia-rendszerek tengerpartra és nyílt vízre is tervezhetők.

 

 

Két példa hullámenergiát hasznosító berendezésre:

  • Az oszcilláló vízoszlopos erőműveket turbinával szerelik fel. Az alulról betörő hullámok dugattyúként viselkednek, és a levegőoszlop fel-le mozgatásával megforgatják a turbinát. A turbinához kapcsolt generátor pedig áramot fejleszt. 
  • A hullámzáselnyelő szerkezetek úgy nyelik el a hullámok energiáját, hogy egyes elemeik a hullámzással együtt mozognak. A keletkező mozgási energia levegőt vagy folyadékot pumpál keresztül egy turbinán, ami egy generátort hajt meg. 
A hullámenergia felhasználás előnyei:
 
  • Ez az energiaforrás hatalmas lehetőségeket rejt a tengerparti országok számára. 
  • Kiszámíthatóbb és tervezhetőbb, mint a szél. 
  • A hagyományos elektromos energia termeléssel ellentétben nincsenek tüzelőanyag-költségek. 

A hullámenergia felhasználás hátrányai:

  • Olyan berendezéseket kell tervezni, amelyek ellenállnak a rossz időjárási körülményeknek, például az erős viharoknak, szökőáraknak is. 
  • Mivel a berendezések sokszor a nyílt tengeren találhatóak, a karbantartási költségek magasabbak lehetnek. 
Nagy lehetőségei lehetnek a hullámenergia felhasználásnak a jövőre tekintve. A tengerparti országoknak, illetve az óceánok, tengerek nemzetközi vizein létesített közös, integrált hullámerőművek kiegészíthetik a tengerektől távolabb fekvő országok energiaszükségleteit.
 
 


A szócikkhez társított címkék:
energia , hullám , hullámenergia , megújuló
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink