Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Egy olyan készülék, amely elektromos berendezések váltóáramú táplálását egyenfeszültségről oldja meg. Járművekben és szünetmentes tápegységekben használják. 

 

Kiválasztása
 
A felhasználástól függően fontos a megfelelő méretezés. Le kell fednie a teljes fogyasztást az inverter folytonos teljesítményének, az indítási áramnak pedig a maximális értéken belül kell lennie. A jövőbeni bővítésnél meg lehet oldani az inverter túlméretezését.
Hatékony és energiatakarékos klímamegoldás. A legtöbb esetben az energiatakarékos jelzőt párosítják vele, de számos előnye van még ezen kívül is a hagyományos klímamegoldásokkal szemben.
Tehát az inverter nem más, mint egy teljesítményszabályozó, egy olyan eszköz, amely alkalmassá teszi a berendezésünket arra, hogy akár a maximális teljesítménynek csak egy részét kihasználva (akár 20-50%-on), akár 100%-on üzemeljen. 
 
Átlagfogyasztásuk akár 30-40%-kal is kisebb lehet, mint egy hagyományos készüléké. Ezt a hatásfok miatt képes megvalósítani, tehát az egységnyi elektromos áram segítségével kapott hűtési teljesítmény mértékében. A hagyományos készülékek akkor is teljes kapacitáson működnek, ha a hűtési teljesítménynek csak egy részére lenne szükség. Ilyenkor a berendezés ki-, és bekapcsolja a hűtést biztosító kompresszort, ami jelentős energiafogyasztással jár. Ezzel szemben az inverteres berendezés képes szabályozni a leadott teljesítményt, így lehetővé válik, hogy folyamatosan magas hatásfokkal dolgozzon, viszont rendkívül gazdaságosan, a kompresszor ki-, és bekapcsolása nélkül.
 
Az inverter technológiájának köszönhetően lehetővé válik, hogy a készülék 22 dBA zajszintet produkáljon, amely a hagyományos készülékhez képest jelentősen kevesebb. Ez az alacsony zajszint a berendezésbe beáramló levegő sebességének csökkentésével valósulhat meg, mert a kültéri egység teljesítményét hozzá lehet igazítani a beltérin átmozgatott levegő mennyiségéhez.  


A szócikkhez társított címkék:
inverter
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink