Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk, olyan fényforrás, amely látható fényt bocsát ki valamilyen izzított forrásból, vagy izzószálból. A fényét egy elektromos áram által felizzított volfrám szál adja, a levegő oxidáló hatásától az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától.

 

Különböző méretű, teljesítményű és feszültségű létezik belőle. Olcsón kiépíthető, mivel nem igényel egyéb külső elektromos működtető szerelvényeket. Fényáramuk a bekapcsoláskor el is éri a maximumát, élettartama során ez folyamatosan csökken ugyan, viszont az általános időtartama 1000 óra. Olcsók, mivel tömeggyártásban készülnek. Ez a legelterjedtebb fényforrásunk.   
 
1879-ben fedezte fel Thomas Edison. Az ő első izzólámpáiban bambuszrostból készült szénszálat izzított, ez több mint 40 órán keresztül világított.
 
Felépítése, működése:
 
1. Üvegbúra
2. Semleges gáz vagy vákuum
3. volfrámszál
4. Árambevezető
5. Árambevezető
6. Állvány
7. Üveg állvány
8. Elektromos kontaktus
9. Menet
10. Szigetelés
11. Elektromos kontaktus
 
Leggyakrabban körtére emlékeztet a formájuk. Összetételét tekintve egy üvegburából és menetes vagy szuronyzáras fejből állnak. A burákban egy volfrám vagy molibdén szál van. Kisebb teljesítményű izzóknál ez egyszeresen spiralizált, nagyobbaknál pedig kétszeresen spiralizált. A bura belsejében gáz van, kisebb teljesítményűeknél ez vákuum, nagyobbaknál pedig argon, illetve nitrogén gáz van.
 
A búra anyaga általában lágyüveg, a lámpa feje pedig leggyakrabban menetes kivitelű.
Villamos áram hatására az izzószál felmelegszik, és ezáltal mágneses energiát sugároz ki. A kisugárzott fény spektruma folytonos, tehát minden szín megtalálható benne.
 
Az Európai Unió az globális felmelegedés, és az energiatakarékosság szempontjait figyelembe véve 2008. december 8-án, a nagyteljesítményű izzólámpák kiszorítását javasolta.
 
2009. szeptember 1-jén el is tűntek a boltok polcairól a 100 wattos és az ennél erősebb világos burás, és az összes matt, festett vagy opálburás izzó. A teljesítményhatár évente folyamatosan csökkeni fog. 2012-re várhatóan 7 wattig fog csökkeni. 
 
Forrás:
 
 
 
 
 
 


A szócikkhez társított címkék:
izzólámpa
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink