Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


James Prescott Joule angol fizikus.

 

 

(Forrás: Wikipedia)

 

1818. december 24-én született az angliai Salfordban. Gyenge fizikuma miatt 15 éves koráig otthon nevelkedett, majd egy magántanártól tanult. Egyik tanára John Dalton fizikus volt, akitől fizikát, matematikát és kémiát tanult.
Már 20 évesen jelentek meg cikkei tudományos folyóiratokban.
 

1840-ben, vizsgálva az elektromos áram hőhatását, felfedezte, hogy az áram által termelt hő arányos a vezeték [ellenállás]?ának és az áramerősség négyzetének szorzatával. Ezt ma Joule törvényeként ismerjük. Vizsgálta a munka és a belső energia közötti kapcsolatot, valamint a gáznyomást is.
 

Kutatta a mechanikai energia közvetlenül hőenergiává történő alakításának lehetőségét, és több tudóssal közösen megalkották az energiamegmaradás törvényét, miszerint az egyik formában felszabadult energia újra megjelenik egy másikban, és sohasem vész el. Nevéhez fűződik még a Joule-Kelvin effektus, ami a gázok hirtelen terjeszkedésekor előforduló hűtő hatást írja le, s amit a hűtőrendszereknél azóta is használnak.


Joule kutató és feltaláló is volt, hiszen kísérleteinek eredményei gyakorlati eszközökben köszönnek vissza, így pl. a vízkiszorításos szivattyú, vagy a villamos ívhegesztés.


Felesége Amelia Grimes volt, akivel 1847-ben házasodtak össze. Két gyermekük születése után az asszony a harmadik szülése közben a gyermekkel együtt meghalt.
Joule egészségi állapota egyre gyengült, s 1889. október 11-én Sale-ben (Anglia) halt meg.

 

Az energia, a hőmennyiség és a mechanikai munka nemzetközi mértékegysége (joule, jele: J) az ő nevét őrzi. 
 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink