Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


James Watt skót mérnök és feltaláló, a gőzgép feltalálója.

 

 

(Forrás: Wikipedia)

 

1736. január 19-én született a skóciai Greenockban. Apja hajóács és vállalkozó volt, édesanyja előkelő családból származott. Watt nem járt rendszeresen iskolába, édesanyja tanította, aki Watt 17 éves korában elhunyt. Watt ekkor Londonba utazott, hogy matematikai műszerek készítését tanulja, majd visszatért Skóciába, és Glasgowban műszergyártásba szeretett volna kezdeni. Mivel hétéves mesterlegénységét nem töltötte le egy műhelyben, nem engedélyezték működését annak ellenére, hogy nem volt más matematikai műszerkészítő Skóciában.


Watt segítségére a helyi egyetem professzorai siettek, akik engedélyezték, hogy az egyetem területén kis műhelyt nyisson (1757).
Négy évvel a műhely megnyitása után a gőzzel kezdett kísérletezni, és megkísérelt egy gőzgépmodellt szerkeszteni. Ez nem működött megfelelően, de Watt nem adta fel. Másoktól függetlenül rájött a rejtett hő jelentőségére a gép működésében. Az egyetem Newcomen-féle gőzgépét saját újításával javította meg. Ezután ipari méretű gőzgép elkészítését tűzte ki célul, ehhez azonban több tőkére volt szükség. Üzlettársat vett maga mellé (előbb John Roebuck, később Matthew Boulton), majd rengeteg munka árán 1776-ban helyezték üzembe az első ipari gőzgépet. A megrendelések özönleni kezdtek, és a következő öt évben Watt sok gőzgépet készített főleg szénbányák számára a bányavíz szivattyúzásához. A gőzgép létfontosságú volt az ipari forradalom szempontjából, feltalálásával nagy mennyiségű energia állt a termelés rendelkezésére, mely ennek hatására mérhetetlenül megnövekedett. 1794-ben megalapították a Boulton és Watt Vállalatot kizárólag gőzgépek gyártására, és ez fokozatosan nagyvállalkozássá nőtte ki magát.


1800-ban Watt nyugalomba vonult, helyét az üzletben az ifjabb James Watt vette át. Watt eközben új találmányokkal kezdett foglalkozni. Feltalálta a távcsöves távolságmérés új módszerét, egy berendezést levelek másolására, tökéletesítette az olajlámpa szerkezetét; készített egy gőzzel hajtott mángorlót és egy eszközt szobrok másolására.

 

James Watt 1819. augusztus 25-én, 83 éves korában hunyt el Heathfieldben. Nevét őrzi a teljesítmény metrikus mértékegysége, a watt.
 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink