Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gőzgép egy hőerőgép, amely a gőz energiáját alakítja át mechanikai munkává. I. e. 1. században találta fel az első kezdetleges gőzmeghajtású szerkezetet az Alexandriai Hérón. Azonban ez csupán érdekesség maradt. Az első valódi gőzgép feltalálójaként James Wattot tartjuk számon, de a kifejlesztéséhez még sokan mások is hozzájárultak. A ipari forradalom kezdetét 1769-től, a modern gőzgép feltalálásától számítjuk.
Az ipari forradalomban szinte kizárólagos energiaforrásként szerepelt, szivattyúk, gőzmozdonyok, gőzhajók és gőzüzemű traktorok hajtására használták. Igazából a gőzturbina is a gőzgépek egyik fajtája, amely jelenleg is fontos szerepet tölt be az energiaellátásban.


Működése


Működéséhez szükség van egy gőzkazánra, amely a vizet felforralja, és ez által nagynyomású gőzt szolgáltat. Gyakorlatilag bármilyen erőforrás használható gőz előállítására, azonban a leggyakrabban használatos tüzelőanyagok a fa, a kőszén és az olaj. Mivel a gőz működése közben kitágul, megmozgat egy dugattyút, és ezt a haladó mozgást forgó mozgássá alakítják át, amely végül további gépeket hajt meg.


A szócikkhez társított címkék:
energiaforrás , fa , gőzgép , gőzkazán , Hérón , hőerőgép , James Watt , kőszén , olaj
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink