Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésKapcsolóberendezésnek nevezzük azt a berendezést, amely a villamos energiát termelő, ill. átalakító berendezések és a villamos energiát szállító, elosztó vezetékek között megváltoztatható kapcsolatokat hoz létre, valamint, amely a villamos jellemzők mérését, érzékelését, a kapcsolókészülékek működtetését lehetővé teszi.


A kapcsolóberendezések – rendeltetésüknek megfelelően – az energiapályák találkozási, elágazási pontjaiban, az ún. csomópontokban létesülnek.
 A csomópontok – a mi értelmezésünk szerint – a rendszer olyan csatlakozási pontjai, amelyekben két vagy több hálózati elem találkozik.
A kapcsolóberendezéseket magukban foglaló létesítmény a kapcsolóállomás vagy a transzformátorállomás.


A kapcsolóállomás két vagy több vezeték összekapcsolására és a villamos energia elosztására szolgál, anélkül, hogy a villamos energia feszültségét, áramát, periódusszámát megváltoztatná.
A transzformátorállomás a váltakozó áramú villamos energiát nagyobb- vagy kisebb feszültségűre változtatja.

Az alállomás a villamosenergia-rendszer olyan létesítménye, amelyben transzformátor- és kapcsolóállomás is szerepel.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink