Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A kogeneráció azt jelenti, hogy két különböző energiafajtát (villamos és hő) állítanak elő egy folyamaton belül, ami megvalósulhat gázmotorral és turbinával is. 

 

Azoknak ajánlott, akik egyszerre alkalmaznak hő-, és villamos energiát, illetve önállóan szeretnék irányítani energiafelhasználásukat, vagy képesek a villamos energiát közcélú hálózatra kitáplálni. 
 
Két célja van a kogenerációnak, ezek szorosan összefüggnek egymással:
  • egyrészt nagyobb összenergetikai hatásfokkal valósítható meg a kapcsolt energiatermelés, ami primerenergia megtakarítást, ezáltal költségcsökkenést eredményez,
  • másrészt jelentős mértékben csökken a szennyezőanyag-kibocsátás a kevesebb tüzelőanyag felhasználásnak köszönhetően, és ez a környezetvédelem szempontjából fontos.
 


A szócikkhez társított címkék:
kogeneráció
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink