Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A lendkerék vagy lendítőkerék nagyon régi találmány, amit kinetikus energia tárolására használnak. Theophilus Presbyter német iparos írt róla először, könyvében több alkalmazását is megemlíti.

A lendkerék egy olyan forgó tárcsa, ami megőrzi a fordulatszámát. A gőzgépeknél vagy munkagépeknél, ahol a terhelés változik, elősegíti az egyenletes járást a tengelyre ható nyomaték jelentős ingadozása helyett.

Olyan kísérleti berendezéseknél is használják, ahol a hirtelen terhelésugrásból származó nagyfokú terhelést nem bírná a villamos hálózat, mivel egy kis motorja fokozatosan felgyorsítja a lendkereket és ezzel feltölti a szükséges energiával.

Már a II. világháborúban is használták egyes harci repülőgépek motorjainak beindítására. Napjainkban felhasználása a közlekedési eszközöknél ismert, intenzív kutatás tárgya a lendkerekes energiatároló.

 


A szócikkhez társított címkék:
lendkerék , Theophilus Presbyter
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink