Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Magyar Energia Hivatal. Megalapítását a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvény rendelte el. Feladatai közé tartozik a távhőszolgáltatás, a földgáz ellátás, a villamosenergia-szolgáltatás, illetve még különböző rendeletek is szabályozzák a működését.
Fő tevékenysége az energetikai társaságokra vonatkozó szabályozás (árellenőrzés, árelőkészítés, jóváhagyás, engedélyezés), felügyelet, fogyasztóvédelem és tájékoztatás. A MEH-nek megváltozott a szerepe, amióta a villamosenergia-piac teljesen nyitott lett. Tevékenységéhez hozzátartozott ezután már a versenypiac felügyelete, a verseny elősegítése és annak tisztaságának megtartása, és kikényszerítése, valamint folyamatos figyelése a versenypiaci-helyzetnek és ha szükséges akkor annak változtatása, és annak kezdeményezése. Csak bírói úton lehet jogorvoslattal élni a Hivatal határozata ellen.


Jelenleg a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter látja el a Hivatal felügyeletét. 2007. január 1.-től a Hivatal köteles beszámolni a Kormánynak, és az Országgyűlés feladatkörében érintett bizottságának a tevékenységéről, az energiaügyekért felelős miniszter előterjesztésében. 


A MEH és a környezetvédelem


Egy 1999-es kormányrendelet meghatározta, hogy 2010-ig milyen stratégiát kövessenek az energiatakarékosság és energiahatékonyság-növelés terén. Emiatt 2000-ben elindult az Energiatakarékossági Program. Ennek keretén belül segítik a távhőszektor és a fogyasztók energiatakarékossági beruházásainak megvalósítását. Ahhoz, hogy segíteni tudjanak a kivitelezésben, létrehozták az Energia Központ Nonprofit Kft. 


Magyarországnak elfogadták a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervét. Ez azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyek által 2008-2016 között a hazai energiafelhasználást évi 1 %-kal csökkenteni fogják.
Az Országgyűlés 2008-ban meghatározta az egészen 2020-ig tartó energiapolitikánkat. Összefoglalták 11 pontban, hogy melyek azok a területek, amelyeket fejleszteni kell, vagy nagy figyelmet igényel. Ilyenek az energiapolitikával, az ellátásbiztonsággal, a versenyképességgel és a fenntarthatósággal, a környezetvédelmi szempontokkal és az EU közösségi célok megvalósulásának elősegítésével kapcsolatos teendők. A Kormány feladatai 20 pontban lettek ismertetve.


A Kormány a megújuló energiaforrások felhasználására is készített jogszabályt. Az elvárás az, hogy 2020-ig hazánk megújuló energiafelhasználása érje el a 186,3 PJ-t.


A Kormány energiatakarékossági és energiahatékonyság-növelési stratégiájának megvalósításában a MEH közreműködik. Jelenleg a következő pályázatokon vannak energiatakarékossági és energiahatékonyság-növelés területen:


 


A szócikkhez társított címkék:
hálózat , szervezet
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink