Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A magyar villamosenergia-rendszer egyik alapegysége a Mátrai Erőmű.

Az ország legnagyobb [széntüzelésű erőműve 950 MW beépített teljesítménnyel, Visonta térségében saját külszíni bányával rendelkezik, az ott termelt lignitből állítja elő Magyarország villamos energia igényének 13%-át. A cég működésének, fejlődésének biztosítéka az Észak-Magyarországi nagyjából 1 milliárd tonnás lignitvagyon.

A térségben 1917-ben megindult a nagy volumenű lignitbányászat. Először a Gyöngyöspatai Kovaföldművek Rt. Keretein belül, majd a bányászati üzemág 1918-ban önálló céggé alakult Mátravidéki Szénbányák Rt. Néven. A Visonta térségében található lignitmező költséghatékony felhasználására 1965-ben megindult a Gyöngyösi Hőerőmű Vállalat építése, a céget 1967. október 1.-én alapították, mely vállalat 1968. május 29-én vette fel a Gagarin Hőerőmű Vállalat nevet (ma Mátrai Erőmű ZRt.). Az erőművet kiszolgáló egykori Thorez, később Visonta bánya 1964-es megnyitását 2 éves előkészítő munka előzte meg. A kitermelés 1964-1968 között úgynevezett mélyműveléssel, utána külszíni fejtéssel történt.


Az erőművet 2 db 100 MW-os (I- II. számú) és 3 db 200 MW-os ( III-IV-V. számú) blokkal építették meg. Átadásuk folyamatosan történt 1969-től 1972-ig, az első blokk átadása után azt azonnal bekapcsolták az országos hálózatba. 1986-1992 között az erőmű nagyobb fejlesztésekkel, felújításokkal tették korszerűbbé ezzel biztosítva élettartamának növelését. 1992 január elsejétől a cég Mátrai Erőmű Rt. néven részvénytársasági formában működik, 1993-ban megtörténik a Mátraaljai Szánbányákkal való integrációja. 1995-ben a villamosenergia-ipari privatizáció során a Mátrai Erőmű Zrt. többségi tulajdona német kézbe került. A jelentős lignitvagyonra alapozva a cég 1998-2000 között jelent teljesítménynövelő, bányászati és környezetvédelmi beruházásokat hajtott végre. 1998 óta a villamosenergia-termelés, üzemeltetés és karbantartás és a bányászati berendezések karbantartása az ISO 9001 minőségügyi szabvány követelményei szerint történik. 2003 óta minőségirányítási rendszer is ISO 9001-es tanúsítvánnyal rendelkezik.

A blokkok szabályozhatóságának javítására 2007-ben üzembe helyezett előtét gázturbinákhoz kapcsolt generátorok egyrészt önálló egységként képesek villamos energia termelésre, a turbinák által kibocsátott füstgáz pedig a nagynyomású előmelegítőknél hasznosul. A [CO2-kibocsátás]? csökkentésére a tüzelőanyaghoz keverve, 10%-os mennyiségben biomasszát kevernek.

 

A társaságnál működő villamosenergia-termelő blokkok teljesítménye az alábbi:

  • I. blokk: 100 MW lignit
  • II. blokk: 100 MW lignit
  • III. blokk: 220 MW lignit
  • IV. blokk: 232 MW lignit
  • V. blokk: 232 MW lignit
  • VI. blokk: 33 MW földgáz
  • VII.blokk: 33 MW földgáz

A villamos energia nagyfeszültségű távvezetékeken, az erőműtől 4 km-re telepített detki transzformátorállomáson keresztül csatlakozik az országos alaphálózatra.

 

A Mátrai Erőműhöz kapcsolódóan létrejött ipari parkban a keletkezett melléktermékeket hasznosító cégek gipszkarton- és alfa félhidrát-gyártással, biodízel gyártással foglalkoznak. A Mátrai Erőmű Zrt. Méreteire jellemző a foglalkoztatottak száma, mely a két külszíni bányánál 2500 főt, emellett karbantartási, kivitelezési, termelési munkákhoz, célirányos szerződések alapján a társaság külsű vállalkozókat is alkalmaz .

 


A szócikkhez társított címkék:
erőmű , termelő
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia