Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A generátor egy váltakozó feszültséget előállító, forgó, elektromos berendezés. Elektromos áram indukálja a forgó mozgást, amelynek forrása kémiai energia: hőerőművekben termelt villamos energia, szén vagy kőolaj elégetésével keletkezik. Ezáltal a kémiai energia hőenergiává alakul, ami mozgásba hozza rendszert, tehát mozgási energia jön létre, s ezt az energiát alakítja át a generátor elektromos energiává.


A generátor felépítése

 

A generátor egy gerjesztett forgórészből (mágnes) és egy tekercsrendszerből áll, ami a berendezés álló része. A forgórészt az állórész csapágypajzsai, s az abban lévő csapágyak tartják a középpontban, és mechanikai energiával forgatják. A forgórész indukcióvonalai ennek hatására metszik az állórész tekercsrendszerét, amelyben feszültséget indukálnak.
A forgórészbe vezetett egyenáram, vagy a rövidre zárt forgórészben kialakult örvényáram gerjeszt mágneses teret, ami a működéshez szükséges.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ganz-gyártmányú generátorok 1909-ből
(Forrás: Wikipedia)

 

A [dinamó]?val szembeni egyik nagy előnye, hogy az indukált feszültséget közvetlenül az állórészről veszi le, így magas feszültségű áram esetén sem kell a szénkefék sérülésétől tartani. Másik nagy előnye, hogy transzformátor segítségével az előállított váltakozó feszültség átalakítható.


Generátor használata

 

A generátorokat minden olyan helyen alkalmazzák, ahol váltakozó elektromos áram fejlesztésére van szükség, így például gépjárművek és egyéb motorok hajtásához, [szélerőművek]?hez.

A generátorok az elektromágneses indukció törvényei szerint működnek, aminek felfedezése Michael Faraday nevéhez fűződik.

 
 


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , készülék
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink