Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Használt elemeket és akkumulátorokat tilos háztartási hulladékba keverni, amire az elemeken is feltüntetett alábbi jelzések is utalnak:

 

Kimerült elemet tűzbe vagy élővízbe dobni, valamint a természeti környezetben eldobni szigorúan tilos!

 

A hulladékká vált elemek környezetbe való kijutása súlyos következményekkel járhat, mivel fémtartalmuk bekerül a talajba, ott nedvesség hatására olyan vegyületté alakul, ami a talajvízzel vándorolni kezd, ezáltal bejut a táplálékláncba és súlyos mérgezéseket okozhat.
A használt elemek és akkumulátorok a hazai és az európai besorolás szerint is veszélyes hulladéknak minősülnek. Szabálytalan elhelyezésük hulladékgazdálkodási bírságot von maga után.

Egészségünk és környezetünk védelmének érdekében ma már egyre több forgalmas helyen (pl. bevásárlóközpontokban, hipermarketekben, iskolákban vagy benzinkutaknál) került kihelyezésre gyűjtőkonténer, amelyekben az elhasznált elemeket gyűjtik. Az itt felhalmozott veszélyes hulladék szakszerű megsemmisítését később a feladat ellátására kijelölt helyen szakemberek végzik.

 

Hasznos tudni, hogy a begyűjtőkön kívül a gyártók és a kereskedők is visszaveszik az elhasználódott elemeket és akkumulátorokat.
A hagyományos elemeknél költségtakarékosabb és egyben környezetbarát megoldás, ha újratölthető akkumulátorokat használunk. A megtakarítás nem csak időben, hanem pénzben is mérhető: a többször újratöltött elemek hosszabb távon jobban megtérülnek, bár megvásárlásuk jelentős többlet-kiadással járhat. Szintén az újratölthető elemek mellett szól az is, hogy használatukkal kevesebb hulladékot is termelünk, így védve környezetünket és egészségünket.


A hulladékból értékes fémeket lehet visszanyerni, így újrahasznosításuk mindenképpen hasznos és környezetbarát dolog. Szinte valamennyi elektrokémiai rendszerű elem újrahasznosítható, legyen szó akár ezüst-oxid, nikkel-metálhidrid, nikkel-kadmium, alkáli-mangán vagy cink-szén elemekről. Azokban az országokban, ahol erre megfelelő hangsúlyt fektetnek, meg is mutatkozik a haszna. Norvégiában például az elemek 35 százalékát újrahasznosítják.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink