Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A napelemek szilárdtest eszközök, melyek képesek a fénysugárzás energiáját átalakítani villamos energiává. Mozgásképes töltött részecskéket generál a fény elnyelődésekor, melyeket az elektrokémiai potenciálok és az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér kényszerít rendezett mozgásra.
A napelemekhez képest a fotovoltatikus elemek árnyékban is képesek áramot termelni.
 
Többféle napelemet különböztetünk meg alapanyaguk szerint:

  • Beszélhetünk egykristályos szilícium (Si) napelemekről. Ezek korszerű panelek, melyeknek hatásfoka 18%, laboratóriumi körülmények között 25%, a határ pedig 31% elméletileg. Ezek elég drágák, de hatékonyak.
  • Ezen kívül léteznek polikristályos SI elemek és amorf szilícium napelemek, amik olcsóbbak. Vannak fém - félvezető - fémszerkezetek, melyek gyakorlatilag festékanyagokkal érzékenyített félvezető-oxidok. Ezek hatásfoka kevesebb  mint 10%.
  • Továbbá léteznek adalékolt amorf félvezető napelemek és szerves anyagokból, pl. polimerekből készült napelemek. A hatásfokuk a leggyengébb, mindössze 2-5%, viszont olcsók.

A napsugárzás koncentrálásával (többfotonos technológia; vagyis apró lencsék alkalmazása) a hatásfok 66%-ra növelhető.

Egy napelemes rendszer tartalmazza a szolár cellákat, az elektromos csatlakozásokat, illesztési eszközöket, teljesítmény szabályozókat és az akkumulátorokat.


Négy dolog határozza meg cellák teljesítményét: a szolár cellának a mérete és típusa, a fény intenzitása és hullámhossza.

A garancia általában 25 évre szól, de akár 40 év is lehet. Hosszú távon növekedés várható a napenergia hasznosításában.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink