Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Nap belsejében létrejövő kémiai folyamatok óriási hőtermeléssel járnak. A hő kisugárzása, és egyéb, még nem felfedezett jelenségek hatására a Nap légkörében lévő részecskék akkora mozgási energiára tehetnek szert, hogy elérik a szökési sebességet, és a Nap gravitációjától elszakadva sugárirányban távolodó mozgásba kezdenek. Ezt a nagy sebességű gázáramlást hívjuk napszélnek. Kialakulását elméletek magyarázzák, azonban a mechanizmus jelen vizsgálati rendszerünkkel nem érthető.  Kiinduló sebessége mérések alapján a naptevékenységtől függően 300-800 km/s, „nyugodt” nap esetén kb. 400 km/s (1440000 km/h). A Föld közelében a napszél sebessége átlagosan kb. 400 km/s, sűrűsége 6 ion/cm3.

 

A napszél főleg nagy energiájú, töltéssel rendelkező részecskéket, protonokat és elektronokat tartalmaz. Ebből adódóan mágneses tereket is képez, melyek kezdőpontja általában megmarad a Nap felszínén, de a részecskék mozgásával továbbra is távolodnak a kiindulópontjuktól. A sugárirányú távolodás és a saját tengelyén forgó Naphoz való kötődés spirális szerkezetű mágneses tereket eredményeznek a napszélben.

 

Amennyiben nem a Föld Napjáról, hanem egyéb, „nap” kategóriájú csillagról beszélünk, a jelenség megnevezése csillagszél.


A szócikkhez társított címkék:
gázáramlás , hőtermelés , napszél
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink