Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A passzívház egy olyan alacsony fűtési és hűtési energiaigényű épület, amelynek belső klímája képes egész évben kellemes komfortot biztosítani hagyományos fűtési rendszer nélkül. Energiafelhasználása nem haladja meg a 15KWh/m2/évet. Hivatalosan csak az olyan épület nevezhető passzívháznak, amely megfelel a németországi PASSIVHAUS INSTITUT (Passzívház Intézet) szigorú kritériumrendszerének és rendelkezik az intézet hivatalos minősítésével.

 

 

A kívánt hőmérsékletet főleg napsugárzásból, a föld hőjéből, illetve a benne tartózkodók és műszaki berendezések által kisugárzott hőből nyeri. Úgy működik, mint például egy termosz: a meleget benn tartja az épületben különböző módszerek alkalmazásával. Minden ember, aki benne van, vagy használ valamilyen elektromos berendezést, az hőt ad át a helyiség levegőjének, amit a ház azonnal a klímájába épít. A minimális fűtési hőszükségletet igény szerint radiátorokkal, elektromos fűtőszállal vagy [hőszivattyú]?val lehet pótolni.
 
Szerkezetileg úgy épül fel egy passzívház, hogy 40-50 cm vastag falszerkezetéből a külső hőszigetelés vastagsága 20-30 cm. Az aljzat-, a fal- és a tetőszerkezet hőszigetelési értéke eléri a 0,15 kWh/m2 alatti értéket. Háromrétegű üvegezéssel vannak ellátva a külső nyílászárók, fóliázottak, kriptongázzal töltött, hőszigetelt szerkezetek. 
 
 
Rendkívül egyszerű fizikai törvények alapján működik. Maximálisan kihasználható a beáramló napenergia, illetve minimálisra csökkenti a kifelé áramló hőveszteséget. A Föld és a Nap energiájának felhasználásával történik az épületek friss levegőjének a felfűtése. Kontrollálja az állandó légáramlást az ellenáramú hőcserélő, és így az elhasznált levegő hője 90 %-os hatásfokkal felmelegíti a beáramló friss levegőt. A belső terek fűtése a nap melegének hasznosításával történik. Az épület tervezésénél fontos a fekvés, ugyanis a délre néző nagy ablakfelületek, beengedik a napsugarakat, amelyek felmelegítik a levegőt, és ezt aztán a hőszigetelt falak nem engedik, hogy visszafelé kiáramoljon. A nyári nagy meleg ellen vannak hagyományos árnyékolók, kiálló erkélyek, rolók felszerelve. Hidegebb napokon, amikor a belső terek fűtésére nem jut elég energia, akkor az elektromos áramot termelő napelemek, és a melegvizet termelő napkollektorok segítenek. Ez utóbbi vízét nagy puffertartályokban tárolják. 
 
Körülbelül 10%-kal magasabbak az építési költségek, de ezek néhány év alatt megtérülnek, mivel 80%-kal alacsonyabb az üzemeltetési költségük. Világszerte növekszik az érdeklődés a passzívházak iránt, a cél egy energiatakarékosabb jövő biztosítása. Nyugat-Európában állami támogatás is jár az energiatakarékos otthonok, irodák építtetéséért. Legfontosabb cél, hogy csökkentsék az import energiaforrások mennyiségét, egy önállóbb, gazdaságilag erősebb állam kialakítása érdekében.
 
Képforrás:
 
 
 


A szócikkhez társított címkék:
passzívház , tudatosság
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink