Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A poliuretán kifejlesztése Otto Bayer (1902 - 1982) német kémikus nevéhez fűződik, aki a 1,6-diizocianát-hexán és 1,6-diamino-hexán reakciójával 1937-ben állította elő először ezt a mai napig széles körben használt anyagot.
A korszerű hőszigetelés egyik legsokoldalúbban használt anyaga. Használják épületek nyílászáróinak, könnyűszerkezetes épületek előre gyártott szendvicspaneleinek hőszigetelésére ugyanúgy, mint háztartási gépek, főleg [hűtőszekrény]?ek, [villanybojler]?ek szigetelőanyagaként. Ezen kívül számos területen ismert az alkalmazása az autóipartól (jó hangszigetelő képesség, hűtőkocsik hőszigeteléseként) a bútoriparon át a csomagolóiparig.
Megkülönböztetünk egy- és kétkomponensű változatokat. Előbbieket főleg kisebb felületeknél, illetve építőiparban, míg utóbbiakat főleg autóipari és hűtőszekrények, villanybojlerek szigeteléseként alkalmazzák Az egykomponensű anyagok általában spray formában kaphatók a kereskedelmi forgalomban, míg kétkomponensű társaik ipari jellegük, valamint agresszívebb tulajdonságaik miatt általános kiskereskedelemben nem kaphatók.

A PUR hab főbb jellemzői:

  • tömör habszerkezete miatt jó hő és hangszigetelő
  • kiváló réskitöltő képességű
  • zsugorodásra nem hajlamos
  • szerkezete hőhídmentes szigetelést biztosít
  • vízzáró réteget képez
  • Jó ellenálló képesség a biológiai környezettel szemben
  • egészségre nem ártalmas
  • magas szilárdság alacsony térfogatsúly mellett
  • a felhasználás széles palettája

A Poliuretán hab az épületekben
Sokáig főként nyílászárók illesztésénél alkalmazták, azonban újabban elterjedő fejlett technológiáknak, valamint az [energiamegtakarítás]? egyre nagyobb igényének hatására felhasználása egyre sokoldalúbb. Az illesztéseken kívül használják már műanyag nyílászárókon belül is a tokok, és az ajtók ablakok szerkezetében, egyre elterjedtebb födém-, fal-, tető-, illetve padlófűtéses aljzatok szigetelőanyagaként, hiszen hőhídmentes, párazáró réteget képez.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink