Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A salak az ércek olvasztásának, illetve ásványi anyagok különböző hőkezeléses feldolgozási eljárásainak mellékterméke.
 
Általában zománc- vagy üvegszerű anyag, ami a megmunkált nyersanyagban levő földes alkotórészek és bizonyos fém-oxidok vegyüléséből, vagy tisztán fém-oxidokból keletkezik. A salak savas anyag: legnagyobb mértékben kovasavat, de a felhasznált anyagok jellemzői szerint elenyésző mértékben kénsavat, foszforsavat, arzénsavat, antimonsavat, krómsavat, illetve egyéb savféléket tartalmaz.
 
A kovasav mésszel, magnéziával, barittal, mangán-, vas-, réz-, ólom-, nikkel-, cink- és kobaltoxiddal, valamit alkáliákkal vegyül, ezeket nevezzük a vegyület alapjául szolgáló anyag szilikátjainak. Legkönnyebben olvaszthatók az alkáliszilikátok, magasabb hőfokon az ólom-, vas-, mangán- és rézszilikátok, a legmagasabb olvadásponttal pedig a földszilikátok rendelkeznek.
A kémia orto-, meta- és poliszilikát salakokat különböztet meg, a kohászati szaktudomány ezeket a fémtartalom szerint nikkeles, ólmos, ónos, rezes vagy vasas, a kohászati technológia szerint pedig nagyolvasztó-, kavaró-, frissítő-, Bessemer-, Thomas- stb. salaktípusokra bontja.
Az iparból visszamaradó salak a kohászati technológia jellegétől függően eltérő jellemzőkkel rendelkező, nagy tömegű anyag. Felhasználhatóságát folyamatosan kutatják, bizonyos keverékeit számos építőipari műveletnél használják. Nagy tömegben útépítésnél, alapozásnál, töltések erősítésénél alkalmazzák, megőrölt alakban cement-, granulált alakban betonadalékként használható fel. Ezeken kívül a salaknak számtalan olyan felhasználási formája létezik, ahol különböző technológiai előkezeléseket is alkalmaznak, pl. habosítják, pelletizálják, gyapotszerű fonalrendszerekbe nyújtják (salakgyapot). A foszfát tartalmú salakok műtrágya készítésére is felhasználhatók.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink