Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A savas eső vagy savas ülepedés megváltozott pH-értékű csapadék. A csapadékvíz kémhatása természetes körülmények között, a benne oldott CO2 miatt enyhén savas, pH=5,6.
A Grönlandon levő jég pH értéke semleges, 6,0-7,0 közötti, ami azt jelenti, hogy abban az időszakban nem volt jelen savas eső. A kialakulását az ember által túlzott mennyiségben a levegőbe juttatott savképző anyagok okozták. A gépek működtetéséhez az ipari forradalom kezdetétől egészen a XIX: század végéig gőzenergiát használtak, ami rengeteg szén elégetését kívánta.

 

Okozói:

  • A szén-dioxidból létrejövő szénsav gyengébb hatást gyakorol, a hó és a csapadék pH-értékét 5,6-ra csökkenti.
  • A kénsav és a salétromsav 2,4 pH-értékű savasodást is okozhat. A pH érték skálája logaritmikus beosztású.
  • A kéntartalmú ércek kohósításakor, a kőolaj és a szén elégetésekor keletkező kén –dioxid közel egésze antropogén eredetű. A keletkezett kén-dioxid a vízzel kénsavat (H2SO3) alkot.
  • A katalizátorok bevezetése előtt a belső égésű motorok is nagy mennyiségben bocsátottak ki kén-dioxidot. Természetes úton erdőtüzek, növényi bomlások és vulkáni működések során kerül a levegőbe.

Előfordulási területei:

 

Savas esők általában az ipari vidékek környékén jelentkeznek, a múlt században legnépszerűbb USA és Nyugat-Európa környékén volt, jelenleg pedig Kínában, Kelet-Európában és a volt Szovjetunió területein sújt leginkább.

Súlyossága az ülepedő anyag minőségétől, a fogadó felület fajtájától (talaj, víz, beépített terület) és savközömbösítő képességétől, valamint az adott terület élőlényeinek tűrő- és alkalmazkodóképességétől függ.

 

Hatásai:

 

Vizes területeken először a plankton mennyiségét csökkenti, és ennek hatására a halak kipusztulnak. A folyamat előrehaladásával néhány baktérium és fonalas moszat kivételével minden elpusztul. Az ilyen tavak a plankton hiánya miatt kék színűek, és a tiszta víz hatását keltik. A kanadai tavak alapkőzete gránit, ami kis közömbösítő képességgel bír, ellenben a Magyarországon található Balaton bázikus alapkőzete miatt 8-as pH értékű.

 

Erdős területeken elsőként a nyitvatermőkben okoz károsodást. A savas víz megsérti a falevelek védőrétegét, és így érzékenyebbek a kórokozókkal és kártevőkkel szemben. Csökkentik a talaj pH-értékét, aminek hatására a nyomelemek stabilizálódnak. A magasabban fekvő erdőrétegek nagyobb veszélyben vannak, mert állandó an érintkeznek a savas ülepedésekkel.
Híres erdőpusztulás Kanadában, Sudbury környékén fordult elő.

 

Városi területeken a régi műemlékek vannak veszélyben. A kalcium gyökökkel reakcióba lépve felgyorsítja a kövek mállási folyamatát, gyengíti a szerkezetét, elsimítja a részleteket. A vas rozsdásodását is elősegíti.

Egyes kutatások szerint az emberi egészségre is károsak, de ez még nem bizonyított.
 


A szócikkhez társított címkék:
környezet
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink