Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A sötét energia egy olyan feltételezett energiaforma, ami erős nyomást fejt ki és az egész világegyetemben megtalálható. A létezésének egyik magyarázata egy konstans energiasűrűség, ami egyenletesen tölti ki a teret, a másik pedig a kvintesszencia, egy dinamikus erőtér.


Az általános relativitáselmélet alapján a negatív nyomás nagy távolságokon semlegesíti a gravitációs vonzást. Ez a legelfogadottabb magyarázat arra, hogy a világegyetem gyorsulva tágul.
Az Ia típusú szupernovák megfigyelései is erre engednek következtetni, és a megegyező eredményeket különböző források is megerősítették.
Ezek szolgáltatják a legközvetlenebb bizonyítékot a sötét energia létezésére.


Egy égitest Földtől való távolsága meghatározása az egyik legnehezebb feladat a csillagászatban. Olyan égitestek esetében van ez másként, amelyeknek fényessége ismert, mivel ez alapján meghatározható a távolság.
Az Ia típusú szupernóvák nagyon fényesek és ha a  sebességét felrajzoljuk a távolságuktól függően, akkor megkapjuk, hogy hogyan változott a világegyetemben a  tágulás nagysága.


E megfigyelések alapján ismert, hogy a világegyetem tágulása nem lassul és ezt egy negatív nyomású energia feltételezésével lehet megmagyarázni, ami ma már a sötét energia néven ismert.


A szócikkhez társított címkék:
sötét energia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink