Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A sűrített levegő tiszta energia, de előállításához elektromos áram szükséges, ehhez pedig pénzre és a környezet erőforrásaira van szükség. 

 

Előállítása

 

Légsűrítőket (kompresszorokat) alkalmaznak sűrített levegő előállítására, ezek az atmoszférikus levegőt a kívánt nyomásértékre sűrítik. A sűrített levegővel működő vezérlőrendszerekhez (hajtás, vezérlés) szükséges működtető energiát a központi sűrített levegőellátás biztosítja.

 

A sűrített levegő csővezetéken keresztül jut el a felhasználóig a kompresszortelepről. Az olyan gépeknél, amik gyakran változtatják a helyüket, mobil kompresszorokat alkalmaznak. 

 

Figyelni kell a sűrített levegő tisztaságára. Ettől hosszú élettartamú lesz a berendezés, illetve a különböző légsűrítők helyes alkalmazására is figyelni kell. 

 

Előkészítése

 

Tehát figyelni kell a sűrített levegő tisztaságára. Por, rozsda, olaj és nedvesség formájában van jelen a szennyeződés, és ez a pneumatikus (sűrített levegővel működő) berendezések meghibásodásához vezet, valamint az elemek idő előtti elromlásához.

 

Általában az utóhűtőt követően végzik a kondenzvíz durva leválasztását, a finomleválasztást, a szűrést és a sűrített levegő utókezelését pedig közvetlenül a felhasználás helyén oldják meg.

Szállítása

 

Csőhálózaton keresztül biztosítja a kompresszor a gépek, készülékek meghatározott mennyiségű levegőigényét. Úgy kell megválasztani a csővezetékek geometriáját, hogy a nyomásesés a légtartálytól a felhasználóig ne lépje túl a 0,1 bar értéket. Ha nagyobb a nyomásvesztés, akkor az veszélyezteti a rendszer gazdaságosságát, és jelentősen csökkenti a teljesítményt. 

 

A csővezeték átmérőjét befolyásolja az átáramló levegő mennyisége, a vezeték hossza, a megengedett nyomásesés, és a vezetékbe épített szerelvények száma. A vezetékek elrendezése lehet sugaras vagy körvezeték, esetleg a kettő kombinációja. Anyaga lehet vörösréz, sárgaréz, örvözött acél, acélcső, esetleg horganyozva vagy műanyag. 

 

A sűrített levegőt felhasználó berendezések vezetéke túlnyomórészt műanyagcső, de ha fokozott a mechanikai igénybevétel, akkor gumicső is lehet. A csatlakozást pedig többnyire gyors csatlakozókkal oldják meg. 

 


A szócikkhez társított címkék:
sűrített levegő
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink