Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szélenergia a megújuló energiaforrások egyike, melynek termelése rohamosan nő az utóbbi időben az egész világon, hiszen környezetvédelmi és költségelőnyei is jelentősek.

A szél gyakorlatilag a levegő földfelszínhez viszonyított mozgása, amely a légkörben kialakuló nyomáskülönbségek hatására jön létre. A szél mozgását több tényező befolyásolja: ilyen az évszakok, vagy a nappal és éjszaka váltakozása, a Coriolis-erő, a föld és a víz fényvisszaverő képességének, a nedvességtartalomnak és a szélsúrlódásnak az egyenetlensége. Vannak állandó jellegű szelek és időszakos, valamint helyi jellegű szelek is. Energiatermelésre azonban csak az állandó jellegű szelek alkalmasak.

A szél teljes energiája megközelítőleg 100 TW teljesítményű. 100%-ban azonban ezt nem lehet hasznosítani. A Nap Földet elérő energiájának csupán 1-3 %-a alakul szélenergiává. A növények fotoszintézise által létrejövő energiánál ez 50-100-szor nagyobb mennyiség. A szél folyamatos sebessége csak nagy magasságokban haladja meg a 160 km/órás sebességet, így a szélenergia nagy része csak itt található.

Tapasztalatok szerint ott érdemes a szél energiáját felhasználni, ahol a szélsebesség átlaga meghaladja a 4-5 m/s értéket. Ezek a tengerparti helyek, mert a szárazföldön beljebb haladva a belső súrlódás a szél sebességét csökkenti. Magyarország szélcsendes vidékekkel rendelkezik. Budapesten 1,8 m/s, Mosonmagyaróváron, ami az ország legszelesebb régiója az 5m/s-ot ott sem haladja meg, Nyíregyházán 4-5 m/s, vagy akár ennél nagyobb is, de tartósan nem lehet kihasználni. 40-60 W/m2 a szél energiasűrűsége hazánkban, ami kicsinek mondható.

A szélenergiát a szélturbina lapátjainak forgási energiája alakítja elektromos árammá. Léteznek nagy, csoportokban előforduló szélfarmok, rajtuk nagy áramtermelőkkel, de léteznek kis egyedi turbinákat működtető telepek is. A szélenergia előállításának ára még mindig drágább, mint a más módokon előállított áram, de hosszú távon az egyik megoldás lehet az alternatív energia piacon.
 


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink