Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Felhasználási cél szerint kerülnek kialakításra a szélerőművek.
 
A legegyszerűbbekkel ezek közül vízszivattyúzás valósítható meg. Ilyenkor a soklapátos, nagy felületű kialakítást használják. Ha kicsi a szélsebesség, akkor is működik, nagy nyomatékigényű szerkezetek működtetésére alkalmas ez a berendezés. A vízhúzó szélkerekek rotorjai tehát sok lapát, nagy felület és kis gyorsjárási tényező jellemzi.
 
Az áramtermelésre használt rotorok általában 1-2-3 lapátos, nagyobb sebességű, gyorsjárási tényezőjű megoldások. Az aerodinamikai jellemzőket veszik alapul a lapátok tervezésénél. Alkalmazkodni kell a beépített generátorok optimális üzemelési paramétereihez is. Generátoronként leginkább speciálisan ilyen alkalmazási célra fejlesztett állandó mágneses, sokpólusú generátorokat alkalmaznak. Ezek egyedi fejlesztések eredményei, az alkalmazási terület igénye szerinti optimális paraméterekkel.
 
Ipari jellegű szélerőművekben is megtalálhatóak az állandó mágneses speciális generátorok, melyek gyártása magas szintű technológiai hátteret feltételez.
 
Az áramtermelő szélerőgépek, szélmotorok esetében is van egy működési sebességtartomány. E sebességtartományok felett szükség van arra, hogy ezeket a berendezések megvédjék a viharkároktól. Az alkalmazott fékező megoldások között szerepel a generátor rövidzár, az érzékelő és vezérlő automatika, a mechanikus fék, valamint egyéb technikai variációk is.


A szócikkhez társított címkék:
szélgenerátor , szélkerék
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink