Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Amikor a levegőszennyezés túllépi a megengedett koncentrációt, akkor szmogriadót kell hirdetni. A szó az angol füst és köd szavakból származik (smoke+fog), és 1911 körül Harold Des Voeux fizikus alkotta meg. 

Két fajtája van:
 
London-típusú szmog: ezt főleg a szén égéséből és a kéndioxid, illetve a por kibocsátásából származó légszennyezés okozza. Ez a szennyezésfajta a köddel párosulva a levegőben lebegő kénsavcseppeket eredményezhet. Ez a típusú szmog először 1850-ben fordult elő, és napjainkban egyre ritkább. 
 
Los Angeles-típusú szmog: ez egyfajta fotokémiai szmog, ami nagyfényes napokon intenzív közlekedés mellett fordul elő. A kipufogógázból a nitrogén-oxidok és a szén-hidrogének reakcióba lépnek a napfény jelenlétében, és ártalmas gáz és aeroszol keveréket hoznak létre. Ózont is tartalmaz a fotokémiai szmog, valamint formaldehideket, ketonokat és PAN-t (peroxiacetil nitrátok) is. Az ózon a sztratoszférában 12 ppm-es koncentrációjú értéket is képes elérni, azonban a Föld felszínén a 0,04 ppm-et nem szokta meghaladni. Az említett anyagok mindegyike ingerli a szemet és károsítja a légzőrendszert. Hatással vannak továbbá a növényzetre is. Ez a típusú szmog fordul elő leginkább a nagyvárosokban nyaranta.  
 


A szócikkhez társított címkék:
levegőszenyezés , szmog
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia