Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A környezetszennyezés egyik típusa. A tiszta levegő összetétele: 78 % nitrogén, 21 % oxigén és 11 fajta egyéb gázt és vegyületet tartalmaz.

 

A légszennyezésnek globális és lokális hatásai is vannak. Ha káros anyagokat bocsátunk a környezetbe, azok a szél miatt átlépik az országhatárokat is. Éppen e miatt nemzetközi összefogásra van szükség ebben a kérdésben. Nagyon fontos lenne, hogy a levegőminőséget tudjuk javítani.

 

A levegőszennyezés fenyegeti az egészségünket és gazdasági károkat is okozhat, ugyanis globális káros hatása magában foglalja például az üvegházhatást, vagy az ózonlyukat. A leginkább ismert lokális hatások a szmog és a savas eső, ezek főleg azokat az embereket érintik, akik városi területen laknak. Ezért fontos nagyobb figyelmet

szentelni a városi levegő tisztaságának megóvására. A különböző forrásokból származó kibocsátásoknak köszönhetően a következő anyagok találhatóak meg a városi levegőben: kén- és nitrogén-oxidok, szénhidrogének, szénoxidok, nehézfémek, por és korom. A szennyezőanyagok levegőbeli koncentrációja határozza meg a levegőminőséget.

 

A kipufogógázok miatt a levegő nitrogén-dioxid tartalma az ideális 0,000002%-os tartalom felett van. A vegyületek napfény hatására, fotokémiai szmogot és ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat. A gépjárművek ólom-tetraetilt és szénmonoxidot bocsátanak ki, de súlyos probléma a szálló por kibocsátása is. A WHO becslése alapján évente 700 ezerrel kevesebb ember halna meg a fejlődő országokban, ha ezeket a levegőszennyezőket kivonnák a forgalomból. A Világbank 2010-re 816 millióra teszi a motoros járművek számát, szemben a 1990-es 580 milliós adattal.


A szócikkhez társított címkék:
levegőszenyezés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink