Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A termosztatikus radiátorszelep egy helyiség hőmérsékletét szabályozza automatikusan. A működése során, a szelepen lévő termofej (szabályozó) addig engedi a fűtőközeget a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete eléri a termofej beállításának megfelelő értéket. Ezután a fűtőközeg útját automatikusan lezárja.

 

A kívánt hőmérséklet úgy állítható be, ha a termofejet a megfelelő helyzetbe fordítjuk. A termofej balra fordításával (nyitásával) magasabb, míg jobbra fordításával (zárásával) alacsonyabb hőmérséklet állítható be. Igény szerint a hőmérséklet a termofej fordításával változtatható.
 
Sok előnye van a termosztatikus radiátor szelepeknek:
 
  • egyéni igényeknek megfelelő helyiség hőmérséklet beállítását teszi lehetővé,
  • a helyes alkalmazásával elkerülhető a túlfűtés és a hőenergia-, továbbá költségosztás alkalmazása esetén hődíjmegtakarítást tesz lehetővé,
  • 1°C hőmérsékletcsökkenés körülbelül 6% hőenergia-, illetve hődíj-megtakarítással jár,
  • az automatikus szabályozás során a fűtött helyiségben hasznosul a napsugárzásból, az elektromos vagy gázzal működő háztartási gépek használatából és a személyek hőleadásából származó hő.
 
Az olyan helyiségekben, amelyek időszakosan vagy tartósan használaton kívül vannak, csökkenteni kell a hőmérsékletet. Ha 20-22°C-nál alacsonyabb a hőmérséklet egy helyiségben, és nem megfelelő a falak hőszigetelése, akkor könnyen kialakulhat párásodás, penészedés, ezért fontos naponta egyszer a rövid, de intenzív szellőztetés. A termoszelep nem igényel karbantartást. Fűtési idény végén a szelepfejet ütközésig balra kell fordítani (ez teljesen nyitott állás), és így kell hagyni a fűtés őszi beindításáig.
 


A szócikkhez társított címkék:
radiátor , szelep , termosztatikus
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink