Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Épületek esetében általában a falaknál a legnagyobb a hőveszteség, ezért erre érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani. Az itt leadott hővel csökken ugyanis leginkább az épület energiafelhasználása.

A hőszigetelés nemcsak a téli energia-megtakarítás miatt fontos: nyáron is nehezebben melegszik fel a lakás egy jól szigetelt házban. A melegebb hónapokban hőszigetelő rendszer alkalmazásával a belső tér hőmérséklete a falak közelében és a helyiségek belsejében is azonos, ez pedig kellemes komfortérzetet biztosít a lakóknak. A napsugárzás jelentős részét a homlokzat megfelelő szigetelése tartja távol, amely megakadályozza, hogy a külső fal áthevüljön. Röviden tehát: a megfelelő szigetelés az év minden napján kifizetődőnek bizonyul.

Hőszigetelő rendszer alkalmazásával nemcsak energia és pénz takarítható meg, de a kisebb energia-felhasználás és a csökkentett szén-dioxid kibocsátás miatt egyúttal a környezetünket is óvjuk.

Régi építésű ingatlanok esetén fontosabb a megfelelő hőszigetelés alkalmazása, mint az új házaknál. A panelházaknál sokkal jobb hőszigetelőnek bizonyulnak a téglaépítésű házak, ám sajnos egyelőre ezek energia-megtakarítása sem közelíti meg a ma elvárt szintet.

Ha növeljük a fal hőszigetelési tulajdonságát, azzal párhuzamosan csökken a fűtési energia-veszteség is: a szerkezet, illetve az azon keresztül távozó hőmennyiség között ugyanis egyenes arányosság áll fenn.

Épület-hőveszteségi utak:
 

  • falakon keresztül: 40%
  • tetőn keresztül: 20-30%
  • ablakokon át: 15-25%
  • padlón, födémen keresztül: 10-15%

 
A maradék energia a kéményen keresztül, tiszta hőkibocsátás formájában távozik, és természetesen sok múlik a fűtési rendszer hatásfokán is.

Épületek felújítása esetén tehát a homlokzat megfelelő hőszigetelése mellett teljes körű munkálatokat érdemes végezni: a tető, a födémek hőszigetelése, illetve a nyílászárók cseréje is szükséges. Mindezek szem előtt tartásával végül megfelelő energia-megtakarítás érhető el.

Forrás: Hőszigetelés
 

 


A szócikkhez társított címkék:
épület , szigetelés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink