Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésPasszívházak alatt nagy mértékben hőszigetelt épületeket értünk, amelyek alig, vagy egyáltalán nem igényelnek fűtést. A passzívházak külső falainak hőátbocsátási tényezője kisebb kell, hogy legyen, mint U=0,15 W/m2K. Ahhoz, hogy ez teljesüljön, egy hagyományos hővezetési tényezővel rendelkező hőszigetelő anyagot legalább 26 cm vastagságban kell beépíteni.


Azonban ez nem csak a passzívházakra érvényes, mert egyre szigorodnak az energetikai követelmények, tehát minden új épület tervezésénél, sőt a felújításoknál is egyre terjedelmesebb hőszigetelő réteg vastagságokkal találkozhatunk. A gyártók igyekeznek minél jobb hőszigetelési teljesítménnyel bíró terméket kifejleszteni.


Az egyik legígéretesebb fejlesztési irány ezek közül a vákuumtechnológia építőipari meghonosításával törekszik egy alapjaiban új hőszigetelési rendszer létrehozására. Ez a technológia csak pár éve áll az építőipar rendelkezésére. A lényege ugyanaz, mint a hővezetést gátló közegnek, mivel hőkonvenció nem lehetséges benne. Két fő építőipari alkalmazás jelent meg eddig a piacon:

  • a vákuum-hőszigetelőlemez (Vacuum Insulation Panel),
  • és a vákuum-üvegezés (Vacuum Insulating Glass).


Mindkettő hasonló elven működik. Egy légtömör külső köpeny belsejében evakuálás útján léghiányos állapotot, tehát vákuumot hoznak létre. Emiatt a köpenyre kívülről, a létrehozott vákuum mértékétől függő légnyomás nehezedik. Ennek a nyomásnak a felvételére a köpeny önmaga általában nem képes, emiatt a belsejében távolságtartó anyag vagy elemek elhelyezésére van szükség. Ezek a váz belsejében hőhidakat jelentenek, amik a vákuum hőszigetelési képességét jelentősen rontják, korlátozzák.


A vákuum paneleket jellemzően akkor használják fel, ha kevés hely áll rendelkezésre a hőszigetelés számára. Ilyen tipikusan például az épületfelújítások köre, de ide sorolható még a függönyfalak parapetüvegezései is.


Fő felhasználási területei az építőiparban:

 

  • Padlószerkezetekek, pincefödém;
  • Járható teraszok, lapostetők;
  • Üveghomlokzatok parapetelemei, külső ajtók töltőanyaga;
  • Belső oldali hőszigetelések;
  • Külső oldali homlokzati hőszigetelések, ablakkáva és redőnyszekrények utólagos hőszigetelése.

 


Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink