Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A VER a kooperációs villamosenergia-rendszert is jelenti: A távvezetékekkel összekapcsolt erőművek, illetve az ezekhez csatlakozó különféle elosztó hálózatok és a hálózatokon keresztül ellátott villamosenergia-fogyasztók összessége alkotja a kooperációs villamosenergia-rendszert, amelyben az erőművek egymással szinkron kapcsolatban járnak.

Nemzetközi kooperációs energiarendszerek:
  • szomszédos országok (pl. CENTREL),
  • országcsoportok (pl. UCPTE).
Napjainkban tehát világszerte általánossá váltak az országos és nemzetközi kooperációs villamosenergia-rendszerek.
 
Más jelentésben a VER Finnország villamosenergia-rendszere. 
 
A finn VER tagja a NORDEL VER Egyesülésnek, amely Svédország, Norvégia és Dánia keleti villamosenergia-rendszereiből áll. Emellett egyenáramú összeköttetése van Oroszország Egységes VER-ével ([EVER]?) is. Fontos tudni, hogy a NORDEL több nagyfeszültségű, egyenáramú, tengeralatti kábellel végez villamosenergia-cserét az európai kontinens UCTE VERE tagjaival és ezek bővítésére törekszik. Az 1996-ban alapított Fingrid OY (Finn Átviteli Hálózati Rt.) kulcsszerepet tölt be a finn VER-ben. Feladata hasonló, mint a mai Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt.-nek (MAVIR), tehát betölti a TSO (rendszerirányítói) feladatot is. A társaság országos szinten felelős az árampiacot ellátó erőművek kielégítő üzeméért, a VER üzemének operatív tervezésért, az átviteli hálózat karbantartásáért, felügyeletéért és fejlesztéséért. Kiszolgálja a finn termelők és fogyasztók közötti átviteli hálózati kereskedelmet, beleértve a határon át történő villamos energia szállításokat is.
 
Az átviteli hálózat a következő elemekből tevődik össze:
 
  • 4000 km 400 kV-os távvezeték
  • 2400 km 220 kV-os távvezeték
  • 7600 km 110 kV-os távvezeték
  • 104 darab alállomás
 
A legnagyobb feszültségű távvezetékek magas részarányát a nagy távolságú és teljesítményű átvitel veszteségeinek csökkentése indokolja. A távvezetékek légszigetelésűek és az alállomások szabadtéri kivitelűek. Minimális a földalatti kábelvezetékek hossza, mivel alkalmazásukat a nagy távolságok igen drágává tennék és ezt a terepviszonyok sem indokolják. A felújításra kerülő alállomások bővítésénél területcsökkentés céljából használnak gázszigetelésű kapcsoló berendezéseket is.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink